Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   DUYURULAR

Cengiz HERGÜNLÜ: Finansalları Ve Nakit Akışlarınızı Nasıl Yönetirsiniz-1

 

Küçük bir işletme çalıştırırken, nakit akışını kontrol altında tutmak kesinlikle hayati bir önem taşır. Nakit akışınızı daha iyi yönetebilmek, finansallarınızı rahatça kontrol edebilmek ve geç ödemeler ile mücadele edebilmek için size birkaç tavsiye.

 

Küçük işletmeniz size para kazandırmak için vardır. Ancak, eğer ürün veya hizmet satıyorsanız, kar etmeye ihtiyacınız var. Ve eğer dikkatle finansallarını ve nakit akışını yönetemediğiniz sürece bunu yapamazsınız. Peki bunu yapabilmenin en iyi yolları nelerdir?

 

Para Yönetimi Konusunda

Herhangi yeni bir iş için ilk birkaç yıl çeşitli zorlukları aşarak ve yeni dersler öğrenerek uzun dönemli başarı için oldukça önemli. Nakit akışı problemleri  ve finansalların yanlış yönetimi ilk yıllarda işinizin başarısızlığının başlıca nedenleri arasındadır.

 

Tuzakların farkında olarak işinizde başarı şansınızı maksimize edebilirsiniz. Ardından şirket finansallarını ve nakit akışınızı yakından izleyerek yönetebilirsiniz.

 

Mantıklı ve pratik adımlar atmak, harcamalarınızı kontrol ederek ve aşırı finansal risk almadan işinizi büyütmenize yardımcı olacaktır. Bu konuda dikkat etmeniz gereken birkaç ipucunu sizlerle paylaşıyoruz.

 

Finansal planlama ve tahminleri kullanmak

Örneğin; işiniz için model olabilecek harcamalar:

 

Gelirinin yüzde 50’si harcamalara (bordro ve malzemeler gibi)

Gelirinin yüzde 20’si işletme kuruluşuna (işe alım ve ekipman giderleri)

Gelirin yüzde 20’si gelecekte kullanılmak üzere yeni ürün veya hizmet geliştirmek için

Farklı işletmeler için farklı iş planları çıkartılabilir ve sizin için en iyisinin hangisi olacağını tartışmanız gerekecektir.

 

Ancak koşullar değişir. Bu durumda sizin mali planlarınızı da değiştirmeniz gerekir. En azından bir sonraki altı ay için bazı basit tahminler ile işinizi yürütmeye çalışın. Gerçekçi olun; ne kadar satacağınızı ve ne kadar harcayacağınız tahmin etmeye çalışın. Bu değerlere göre mali planınızı harekete geçirin ve sonuçların hala çalışıp çalışmadığını görün. Eğer değilse planınızı değiştirmeniz gerekecektir.

 

Hırslı olabilirsiniz ancak gerçekçi kalın

Hırs ve coşku işletme sahibi ve yöneticileri için önemli özelliklerdir. Ancak rasyonel finansal kararlar gerçeklere dayanır. Yeni bir işe başladığınız zaman bu coşku hissinizi kontrol etmeniz gerekir.

 

Yaşamın herhangi bir alanında olduğu gibi, bir işi devam ettirebilmeyi deney, başarılar ve zaman zaman da hatalar ile öğreniriz. Hatalar oldukça önemlidir, her başarılı girişimcinin biyografi ya da otobiyografilerini okursanız hataların çokça yer aldığını görebilirsiniz.

 

“Zaman zaman risk almak iyi bir işin parçasıdır. Gereksiz yere büyük risk almak değil.”

 

Cengiz HERGÜNLÜ

 Bağımsız DENETÇİ

     SMMM.