Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   DUYURULAR

Değerli Konut Vergisi'nde beyan dönemi başladı! Kim ne kadar vergi ödeyecek? İşte detaylar...


 

Değerli Konut Vergisi'nde beyan dönemi başladı. Beyannamenin hemen ardından ödemeler başlayacak. Değerli Konut Vergisi, ilgili yılın şubat ve ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte ödenecek.

 

Ev sahipleri için bu yıl itibarıyla yeni bir vergi gündeme geldi. Geçtiğimiz yıl yürürlüğe girmesi planlanan Değerli Konut Vergisi uygulaması bir yıl ertelenmişti.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan Değerli Konut Vergisi Uygulama Genel Tebliği, 15 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Şimdi ise beyan dönemi başladı. Beyannamenin hemen ardından ödemeler başlayacak. Değerli Konut Vergisi, ilgili yılın şubat ve ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte ödenecek.

 

Beyannameler 20 Şubat'a kadar verilecek, ilk taksit şubat sonuna kadar ödenebilecek. 2020 yılında bina vergi değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşan mesken nitelikli taşınmazlar, bu vergiye tabi olacak. Peki ne kadar vergi ödeneceği nasıl hesaplanıyor?

 

5 milyon 227 bin TL ile 7 milyon 841 bin TL arasında olanlar, 5 milyon 227 bin TL'yi aşan kısmı için binde 3, 10 milyon 455 bin TL'ye kadar olanlar 7 milyon 841 bin TL'si için 7 bin 842 TL, fazlası için binde 6, 10 milyon 455 bin TL'den fazla olanlar 10 milyon 455 bin TL'si için 23 bin 526 TL, fazlası için binde 10 oranında vergilendirilecek.

 

BEYANNAME NEREYE VERİLECEK?

 

Mükelleflerin 1-20 Şubat arasında beyanname vermeleri gerekiyor.

 

Beyanname için önce konutun bulunduğu belediyeden bina vergi değerini gösteren belge (beyanname verilen yıl ve bir önceki yıla ilişkin) alınması gerekiyor. Ardından taşınmazın bulunduğu yerdeki vergi dairesine gidilecek. Birden fazla vergi dairesi bulunan illerde ve ilçelerde, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yerdeki vergi dairesi yetkili olacak.

 

Seda Tabak/Sabah